Gardi vištiena jūsų tobulai vasarai

vistienos patiekalai vasaraiGyvename tokiais laikais, kai labai greitas gyvenimo tempas yra nieko neįprasto. Kiekvieną dieną kažkur skubame – atlikti darbus, įvykdyti savo pareigas, kuo daugiau nuveikti savo ir kitų labui. Labai dažnai užmirštame daugelį gyvenimo malonumų, arba kitaip tariant, mes juos mechanizuojame. Vietoj to, kad kažką darytume įsisąmoninę, paprasčiausiai mechaniškai atliekame tą veiksmą. Vienas iš tokių dalykų yra valgymas – maistas būna kur kas skanesnis, kai mes įsisąmoniname, susikaupdami valgome. Jeigu tai darome negalvodami, galimas daiktas, kad visai nepajusime malonumo valgydami.

Ką gi, dabar atėjo vasaros sezonas ir daugelis žmonių gali ramiau atsikvėpti – pailsėti, atsigauti ir skirti laiko sau. Visgi, vasaros meniu dažnai būna kitoks, nei kitų metų laikų. Taip yra greičiausiai todėl, kad norisi kažko gaivaus, lengvo, tačiau taip pat suteikiančio daug energijos – kas tai galėtų būti?

Atsakymas paprastas – vištiena ir jos patiekalai. Ši mėsa yra viena iš populiariausių visame pasaulyje, nors nėra tokia pigi kaip kiauliena. Taip yra galimai dėl to, kad žmonės atranda naudingąsias vištienos savybes, kurių yra tikrai nemažai.

Visų pirma, tai vištienos patiekalai yra labai platus maistingųjų medžiagų šaltinis. Kiekvienas žinome, kad vištieną galima pritaikyti tiek kasdienei mitybai, tiek prabangesniam vakarėliui, tiek ir laikantis dietos. Pavyzdžiui, jeigu norite valgyti itin liesą vištieną, visuomet galite pasidaryti filė. Jeigu mėgstate vištieną su odele, tuomet geriausias variantas – pasikepti vištieną orkaitėje.

Virtos arba troškintos vištienos patiekalus dažnai ragauja ir ilgai sergantys žmonės, kadangi toks maistas suteikia daugiau jėgų ir neapsunkina skrandžio. Negana to, jau ne vienas dietologas yra pasakęs, kad vištienos patiekalus, skirtingai nei kiaulienos arba jautienos, žmonės gali drąsiai valgyti ir vakarienei, kadangi nėra apsunkinamas virškinimo traktas.

Naudingų medžiagų šaltinis ir vaistas nuo ligų

Turbūt ne kartą esate matę, kad kažkas iš pažįstamų valgytų vištienos sultinį, taip stengdamiesi apsisaugoti arba išsigydyti nuo peršalimo ligų. Galbūt tai nėra pats aktualiausias dalykas vasarą, tačiau vertėtų žinoti, jog šaltuoju metu laiku kartą per savaitę suvalgyti vištienos sultinį yra iš tiesų naudinga – tai veiks kaip savotiški skiepai nuo peršalimo ligų, ypač tų, kurios yra užkrečiamos.

Vištienos tyrelė – tai vienas iš įprastų kūdikių maistukų, tad nieko keisto, jog ir patys mažiausi mažyliai pratinasi stiprintis vištienos teikiamomis maistinėmis medžiagomis. Kadangi ši mėsa neapkrauna skranduko, ji yra rekomenduojama mažiems vaikams.

Kokias naudingas medžiagas galime rasti vištoje?

Pavyzdžiui, vištienos krūtinėlėje jūs rasite daugiau nei devynias dešimtis visaverčių baltymų, taip pat nemažai naudingų ekstrakcinių medžiagų. Aminorūgštys padeda žmogui jaustis lengvesniam, energingesniam ir laimingesniam. Polinesočiosios rūgštys, kurias taip pat rasite vištos krūtinėlėje, padeda sumažinti pernelyg aukštą cholesterolio lygį.

Vištos kepenėlėse yra daugybė vitaminų bei folinė rūgštis, kuri taip pat naudinga tiek seno, tiek jauno žmogaus organizmui. Vištienos sparneliuose bei šlaunelėse yra daugiausiai sočiųjų rūgščių, o blauzdose – nesočiųjų. Jeigu trokštate gauti daugiau baltymų, tuomet labiausiai rekomenduojami vištienos patiekalai jums yra vištienos skrandukai arba krūtinėlė. Na, o jeigu trūksta cinko, tuomet būtinai išbandykite vištienos kakliukus.